Sunday, January 14, 2007

kawin=kebal???

ok.. ini cerita pasal pencurik bedebah yang masuk rumah aku tempoh hari. aku tulis dalam full bm ni sbb nanti "i sound stupid if i write in english"..muahaha..(yelah... tu cerita lama.. no offence ha.. btw.. i like sharifah amani..... and i got what she was trying to say at the time, but the response from the ministry and the public didnt really come as a surprise to me.. dah agak mesti ramai org akan misinterpret, melenting and melatah punye..)
what i mean to say is i may not sound as angry if i write in english.
kadang2 tu lagi puas hati bila mengutuk dgn bahasa ibunda.
(hmm... that probably sound worse. kena gam la pulak nanti..hee)
ahhhh...lantaklah lah. digress pulak.

berbalik pada cerita pencurik bangsat yang pecah masuk rumah aku 2 bulan lepas. masuk siang2 terang tau.. time kitorg tgh keje.. my housemate balik tengok pintu depan ternganga luas.... dia (atau diorang, mungkin pencurik tu ada geng gak kan) kebak tiga2 laptop kitorg.. cilanat betul la.

anyway...pencurik dah mmg dasar pencurik la kan.. diorang mencurik mmg sah diorang yang bersalah la kan. mana2 bangsa, mana2 agama pun kat dunia ni will tell you that mencurik is wrong. tapi special case kat malaysia ni, orang yang kena curik tu kerapkali jugak dipersalahkan.
""ooo.. rumah korang ni takde grill..patutla masuk pencurik.."
""ooo..korang letak komputer tu atas meja ye?..patutla kena curik..."
dan statement yang paling best sekali.....
"ooo..tak kawin lagi... tu susah sket tu..."

O-kaayyyy...
so, correct me if i'm wrong... selama2 ni rumah orang yang ada pasang grill tak penah dimasuki pencurik ke?
pastu... pompuan2 yang dah kawin sume tak penah kena ragut ke? tak penah rumah diorang kena masuk pencurik?
persatuan pencurik2 dan pemecah2 rumah di malaysia ni ada syarat dan peraturan ke... kalau pompuan tu dah kawin, kita tak leh kacau ha... kita kacau yang tak kawin jek.
um...hello?

yang lagi cacat tu.. statement2 tu sume bukan datang dari orang yang tak penah sekolah atau pun dok dalam hutan tak penah2 keluar...
tu datang dari mulut polis tu. (and in my houemate's case:her big boss-who's male and konon2 concerned, and cuba nak carik reason kenapa agaknye rumah kitorg dimasuki pencurik-also felt that it must be due to our 'single' status)
*roll eyes here*

i tell you.. dealing with the police that night was quite an eye opening experience (literally and metaphorically)...
dahlah kitorang ni dah cukup terkujat dah.. dgn rasa marah kat pencurik.. pastu ditambah pulak sakit hati kat polis.
masa buat repot kat balai tu dah dibo-layan dek polis wanita kat situ.. siap kena herdik lagi "ni ramai2 ni sapa yg nak buat repot? sorang je yg kena repot!"
so i did the formal reporting, using my name.
yang menariknya, suara polis tu, yang pada awalnye ada sedikit high pitch la jugak, tetiba jadik lebih friendly pulak lepas dia tanye aku - keje ke belajar?
and aku jawab: -keje-
keje apa?
- doktor-
terus jek dia jadik ramah tamah lepas tu!
at one point masa dia contact officer dia on the phone, we overheard her saying"..tapi tuan, diorang ni doktor.."
????????
pastu dengan penuh mesranya memperkenal dan mempromosi "rakan cop" kat kitorang.
what the hell??????????????????????

then she told us to go home to meet the investigating team. "balik sekarang la ye..diorang dah on the way.. terima kaseh datang repot!" (sweet smile and all)
and that was at 7 pm. we waited. 2 hrs went by.
called them: on the way.
2hrs later called again:on the way.
finally they came ....after 1 am.
takde cakap sorry pun. when we asked kenapa lambat sangat: "you marah ye..kalau cerita pun you kata kita buat alasan..kitorang terkejar2 dari pukul 8 tadi... ada kes jumpa body kat sawah .." konon2 hebat la.. keje berjam2, settle kes org mati lagi.
so apa lagi ..aku yang kebetulan masa tu lepas oncall kat spital, been working since 8am the day before that, and 40hrs later still unable to sleep because told to wait for them..sound la diorg balik...cakap la tgh settle kes lain, lambat datang..jgn dok cakap on the way, on the way...pokpekpokpek..saya ni keje dari pagi semalam tau, sampai sekrg tak rehat2 lagi..pokpekpokpek... kitorg pun faham dgn kes emergency...korang jumpe org dah mmg mati pun..kitorg jumpe org dah nak mati kena revive pulak tak mau bagi mati!
(that was me with red eyes, flaring nostrils and all)
"... oo you all ni keje hospital ye..doktor ye.."
?????????????????
lepas tu masa amik statement about the event, sempat la buat komen2 takde makna yang i mentioned earlier.
mengancam kesabaran betul.
by then my brain was already needing a revival of its own that i couldnt pokpekpokpek anymo.

dah settle malam tu, esok hari tu kena lagi gi jumpe the inspector. sempat lagi sekali dia komen..."tulah.. susah sket la kalau tak kawen ni"
apa masalah diorang ni????
hampeh tahap maksimum betul.

1 comment:

Basha said...

Mie, sorry, really belated response but I only get to read this today. My condolence for the lost laptop - yeah, record response time from me here, but then again, my only excuse is that my brain isn't exactly functioning as it should off late. Guess it'd be asking too much if I were to expect the police to keep you updated about their 'investigation' - if there's any.
Owell...